Teniu disponible el vídeo de la connexió entre ciutat i agricultura del passat 20 de novembre. Dues productores que estan en campanya actualment amb Dunia han conversat amb la periodista Laia Serra: Hericamps a la Figuera, Priorat, i Cultius Gaià a Altamúrcia, Alt Camp. Ambdues tenen entre els seus objectius revitalitzar l’economia dels seus municipis i comparques.
Els agraïm l’ocasió que ens han donat per conèixer quines necessitats hi ha a l’entorn rural, quins obstacles, oportunitats i reptes troben, quins assoliments aconsegueixen. Conèixer ens fa valorar i per tant, ens porta a estimar.
Projectes que dinamitzen l’economia rural
En la xerrada es van plantejar alguns dels problemes que perduren -com ara la manca de serveis, de transports, fins i tot la dificultat de trobar mà d’obra, la desagrarització-.
La manca de valor que es dona al menjar i a la feina de produir-lo és per Heribert Cubells al nucli de tot, i cal recordar la importància del menjar i menjar bé, va dir. Apropar la ciutat al camp, conèixer la ciclicitat de les temporades…
Per cert, que les visites a les finques són recompenses que tots els projectes ofereixen en les seves campanyes de microfinançament, precisament per això, per visitar el camp i intercanviar experiències.
Es va tractar sobre el conflicte entre camp i ciutat, en com afecta la petita pagesia els baixos i fluctuants preus de venda dels productes cultivats i el model agrari organitzat a base de subvencions, per afavorir el monocultiu.
Des d’Hericamps i Cultius Gaià van explicar el seu treball, la seva evolució empresarial, l’impuls que volen donar a la sostenibilitat, tant ecològica com econòmica i social dels seus projectes, amb les campanyes que tenen en marxa. Cultius Gaià tenen previst apropar l’obrador als seus camps amb punt de venda, i crear, així, una infraestructura que dinamitzarà sense dubte l’economia de la zona. Hericamps tenen el projecte de fer més eficient el seu hort i diversificar els seus ingressos, a més d’instalar un sistema de lliurament amb embalatge retornable. Un motor de riquesa en una comarca envellida i amb poc moviment econòmic.
Dunia fa d’altaveu a la pagesia
Dunia vol aconseguir un sistema alimentari més sostenible i per això vol connectar la ciutat amb el camp i fer-la partícip del que passa al món rural, que malgrat semblar llunyans estan tant a prop, i al sector primari, que és tant bàsic per a les nostres vides i les de les generacions futures. Vol generar noves relacions des de la ciutat amb la producció d’aliments, més enllà del consum. El cofinançament és una eina; les trobades virtuals amb productors també tenen aquest objectiu. Posem un altaveu a la pagesia perquè puguem escoltar finalment què té a dir-hi de moltes qüestions que l’afecten… I que ens acaben afectant a tots.